Przepis
Przepis na 20 dużych bułeczek ala pizza
Składniki:
600 g mąki pszennej
100g mąki grahamki
50 g świeżych drożdży
1 mały słoik pesto
1 garść świeżej bazylii
4 ½ dl letniego mleka
100 g szynki
1 ½ dl sosu pomidorowego
2 dl startego sera
sól i pieprz
2 czerwone papryki
Wykonanie:
Rozetrzyj drożdże w misce. Dodaj letnie mleko, pesto, posiekane liście bazylii i wymieszaj z mąką i solą.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Zostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.
Paprykę ugriluj w piekarniku, opłukaj pod zimną wodą i obierz ze skórki.
Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp pokrojoną papryką i szynką. Na koncu posyp startym serem.
Zwin ciasto z nadzieniem w rulon i podziel na około 20 bułeczek ala pizza.
Rozłuż pizza rolls na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Piecz bułeczki 12-15 minut w temperaturze 220 ºC (termoobieg) na złoty kolor.