Przepis
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pizzę:
» 200g przesianej mąki pszennej,
» 15g świeżych drożdży,
» 1/6 szklanki letniego mleka,
» 1/6 szklanki letniej wody,
» 1/2 łyżeczki cukru,
» 2 łyżki oliwy z oliwek,
» szczypta pieprzu,
» łyżeczka soli.
Myślę, że przygotowując bułeczki warto podwoić ilość składników, gdyż z podanych wyjdzie zaledwie kilka bułeczek, a znikają one w mgnieniu oka ;-)
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na bułeczki:
» 500g przesianej mąki pszennej,
» 250ml letniej wody,
» 20g świeżych drożdży,
» 2 płaskie łyżeczki soli,
» 1/2 łyżeczki cukru,
» 2 łyżki oleju.
Poza składnikami na ciasto potrzebne będą również:
» sos pomidorowy,
» ser żółty.
Sposób przygotowania zarówna ciasta na pizzę jak i ciasta na bułeczki pszenne przebiega prawie w taki sam sposób.
1. Drożdże rozrabiam z ciepłą wodą (lub wodą i mlekiem) oraz cukrem i odstawiam na 10 min.
2. Po 10 minutach do przesianej mąki z solą (lub solą i pieprzem) dodaję wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki, a następnie wyrabiam z nich ciasto.
4. Wyrobione ciasto na bułeczki odstawiam do wyrośnięcia na około 2 godziny, po czym ponownie je wyrabiam. Ciasta na pizzę nie odstawiam do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 - 1,5 cm a następnie szklanką wycinam kółeczka, które układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut (zarówno w przypadku ciasta na bułeczki jak i ciasta na pizzę).
5. Po około 30 minutach wkładam bułeczki do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 10 minut, po czym wyciągam i smaruję każdą sosem pomidorowym.
6. Poza sosem pomidorowym, na każdą z bułeczek nakładam mały plasterek żółtego sera i znów wkładam bułeczki do piekarnika na około 15 - 20 minut.
Jak już wcześniej wspominałam, bułeczki można serwować na ciepło lub na zimno :-)
Smacznego!