To co jemy jest bardzo ważne, jednak pora jedzenia pewnych produktów również ma znaczenie. Istnieje lista produktów, które można, a nawet trzeba jeść na czczo, aby zadbać o zdrowie swojego żołądka:
#Świeże owoce
Owoce są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Zawarte w nich kwasy owocowe doskonale przygotowują żołądek do przyjęcia cięższego pokarmu. Dodatkowo, cukry, witaminy i minerały zawarte w owocach dużo szybciej i skuteczniej przyswoją się do organizmu, kiedy zjemy je na czczo.
#Płatki owsiane i kasza gryczana
Oba produkty są idealne do zjedzenia na czczo ze względu na to, że tworzą na ścianach żołądka osłonkę, która zapobiega podrażnieniu. Dodatkowo jedzenie ich na pusty żołądek zwiększa ich właściwości wspomagające trawienie, obniżające cholesterol i usuwanie metali ciężkich z organizmu.
#Miód
Ile miód ma zalet każdy z nas wie. Jednak jego działanie jest jeszcze lepsze kiedy spożywamy miód na pusty żołądek. Dużo skuteczniej stymuluje odporność i poprawia trawienie.
#Jajka
Badania wykazały, że jedzenie jajek na śniadanie zmniejsza ogólną ilość kalorii spożytych w ciągu dnia. Dodatkowo, jedzenie jajek na czczo powoduje lepsze przyswajanie składników odżywczych.
Istnieją jednak produkty, których zdecydowanie lepiej unikać na czczo:
-kawa (chyba, że z mlekiem)
-pomidory – znacząco zwiększają poziom kwasów żołądkowych, co może podrażnić pusty żołądek
-jogurt – cenne bakterie w nim zawarte zostaną zniszczone przez kwas żołądkowy
-banany – jedzone rano zwiększą senność