Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny klasyczny chlebek bananowy, który z łatwością wykonacie sami w domu 🙂 Taki chlebek to doskonały pomysł na lekkie, wilgotne ciasto do którego możecie dodawać np. ulubioną owocową konfiturę lub jeść sam jako dodatek do kawy czy herbaty 🙂 Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej – 3 duże dojrzałe banany – 2 łyżki cukru lub 1 łyżka ksylitolu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 cukier wanilinowy – szczypta soli – 75 g roztopionego masła – 1 jajko opcjonalnie: garść orzechów włoskich oraz 1 banan na wierzch chlebka. Na wierzch układamy lekko wgniatając w ciasto jednego banana przekrojonego wzdłuż na pół. Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z sodą oczyszczoną, mąką pełnoziarnistą i szczypta soli. Następnie wbijamy jajko i dodajemy cukier i cukier wanilinowy.