English version Roasted garlic mushroom sauce (4 servings) Ingredients: 1 head of garlic olive oil salt and pepper 2 tablespoons of clarified butter 1 onion, diced 250 g of mushrooms, cleand and sliced leaves from 3 sprigs of thyme 100 ml of white dry wine 100 ml chicken stock 1/2 cup double cream Preparation: Peel off some of the outer layers of papery skin, leaving all of the cloves still encased in a layer of skin and cut off 1/5 of the top to reveal the flesh. Składniki: 1 główka czosnku, w całości oliwa sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g grzybów, pokrojonych w plasterki listki z 3 gałązek tymianku 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Add the wine and cook on high heat until almost reduced and add the stock and cream, stir garlic and cook on medium heat for about 10 minutes until sauce slightly thickens. Następnie wlej bulion i śmietankę, wmieszaj czosnek i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Obierz czosnek z łupiny, pozostawiając cienką skórkę na ząbkach, tak by wciąż trzymały się razem i odetnij ok 1/5 wierzchu całej główki. Bardzo polecam przepis na ten sosik, gdyż świetnie komponuje się z każdym mięsem, makaronem, kopytkami i wieloma innymi pysznościami. Umieść główkę na kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i zawiń go w folię formują zamknięty pakiecik. Czyli z dodatkiem pieczonego w całości czosnku, który daje mu nowy wymiar. Następnie dodaj grzyby i tymianek i smaż przez około 5 minut aż grzyby zmiękną. Heat the large pan over high heat, add butter and onion and cook until translucent.