Całe szczęście, że my nie mamy z nią problemów i używamy jej kiedy nam pasuje. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mąki graham - ½ szklanki płatków owsianych - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka miodu - ½ szklanki siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 1 szklanka żurku - 2 szklanki wody - 3 dag drożdży Po upieczeniu zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku na 30 minut niech sobie postoi w cieple, a potem można wyjąć z foremki do ostudzenia. Wszystkie składniki na chleb (oprócz drożdży) należy połączyć i odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na 6 godzin. Po tym czasie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto mieszamy w misce plastikowej, a ma być jak gęsta śmietana.