Bardzo gorąco polecam :) Składniki (f0rma o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jogurtowa: 600 ml jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu 20 g żelatyny Galaretka z wina: 450 g mieszanych mrożonych owoców (np. wiśnie, borówki, truskawki) 300 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina* 50 g ksylitolu (do wina wytrawnego) 6 łyżek wody 20 g żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko 3 łyżki ksylitolu, ale można użyć także wina wytrawnego (tak jak w oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu użyć zwykłej owocowej galaretki, w smakach pasujących do owoców, które dodamy. Mieszając, stopniowo dodawać jogurt (g dyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny postawić miskę z jogurtem na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści) . Ciasto jest w bardziej letnich klimatach, z dużą ilością owoców i zimną, lekką jogurtową pianką, ale to też plus, w końcu trzeba sobie jakoś umilić ten nieco pochmurny czas i przy okazji odpowiednio pożegnać kalendarzowe lato. Choć podobno w nadchodzącym tygodniu słońce znów ma się pojawić, a więc w sumie jest kolejny argument, żeby zrobić ten pyszny torcik ;) Ten tort zrobiłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz znalazłam czas, żeby w końcu stworzyć dłuższy post i umieścić przepis na blogu :) Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Torcik doskonale nadaje się żeby to uczcić, zwłaszcza, że zawiera w sobie nieco wina :D Świetnie się w sumie złożyło, bo blog właśnie obchodzi swoje 1 urodziny! Galaretka: Wino wlać do rondelka, dodać wodę i ksylitol (jeśli używamy wina wytrawnego), zagotować. ** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Masa jogurtowa: Żelatynę przełożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją rozpuścić.