Ciasteczka jeżyki

Krzysztof
Przepisy
03.04.2014 6:34
Ciasteczka jeżyki

Przepis

Składniki:

- 225g masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 duże jajko

- 2,5 szklanki mąki krupczatki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- killka kropel aromatu migdałowego

+80-100g gorzkiej czekolady

- posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe

Masło zmiksować z cukrem na kremową masę.

Dodać jajko, kilka kropel aromatu i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wyrobić ciasto.

Nagrzać piekarnik do temp. temp. 190 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto nabierać łyżeczką, formować z niego kulki mniej więcej takiej samej wielkości.

Następnie z każdej kulki uformować łezkę.

Ciasteczka wyłożyć na blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów (w piekarniku ciasteczka urosną). Piec 8-10 minut.

Upieczone ciasteczka wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka nasmarować do połowy płynną czekoladą i posypać orzechami lub wiórkami.

Na koniec zrobić z czekolady nos i oczy (ja użyłam do tego wykałaczki).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną