Przepis
Składniki:
- 225g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- killka kropel aromatu migdałowego
+80-100g gorzkiej czekolady
- posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe
Masło zmiksować z cukrem na kremową masę.
Dodać jajko, kilka kropel aromatu i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wyrobić ciasto.
Nagrzać piekarnik do temp. temp. 190 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto nabierać łyżeczką, formować z niego kulki mniej więcej takiej samej wielkości.
Następnie z każdej kulki uformować łezkę.
Ciasteczka wyłożyć na blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów (w piekarniku ciasteczka urosną). Piec 8-10 minut.
Upieczone ciasteczka wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasteczka nasmarować do połowy płynną czekoladą i posypać orzechami lub wiórkami.
Na koniec zrobić z czekolady nos i oczy (ja użyłam do tego wykałaczki).