500 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 1 cukinia 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, curry Cebule kroimy w kostkę lub w piórka. Udostępnij Zapisz Dania jednogarnkowe z całą pewnością są nieocenione gdy czasu brak, lub najzwyczajniej, chcemy by po przygotowaniu obiadu nie było w kuchni zbyt wielkiego bałaganu. Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po skończeniu tego dania do umycia będzie jedynie deska do krojenia, nóż, naczynie po bulionie i patelnia. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło. Dania z pieczarkami i ryżem nie są zbyt zachęcające kolorystycznie. Gdy wszystkie pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Ale np jako piątkowe danie bez mięsa, taka potrawka spisze się bardzo fajnie.