SKŁADNIKI Kruchy spód: - 1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych - 3 łyżki mąki ryżowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 100 ml oleju kokosowego - 3 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki ksylitolu Nadzienie: - 2-3 bataty (ok 800 g) - 1 łyżeczka cynamonu - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej - ½ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kardamonu - 50 g ksylitolu lub erytrytolu - 50 ml oleju kokosowego - 50 ml mleka kokosowego - 2 łyżki mąki ziemniaczane Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30-45 minut w 180°C, aż wierzch nadzienia się zetnie. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut. Dodatkowo: - kilka łyżek śmietanki kokosowej - orzechy włoskie - cynamon PRZYGOTOWANIE Kruchy spód - Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę o średnicy 20 cm, dogniatając palcami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans. Nadzienie - Bataty zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Dekoracja - Mocno schłodzoną śmietankę kokosową (zebraną z góry puszki z mlekiem kokosowym) ubij mikserem.