Składniki na Buraczki z Żurawiną: 7 buraków 1 łyżka cukru 1-2 łyżki konfitury żurawinowej (przepis tutaj) 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soli sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Buraki obrać, umyć, umieścić w garnku i zalać wodą. Składniki na Steki Wołowe i Wołowy Sos Grzybowy: 8 steków wołowych (dostałam takie ze stekera - utłuczone) 1 łyżka oleju kawałek masła 4 cebule 3 ziela angielskie 3 grzyby np. borowiki, podgrzybki 1 pietruszka sól i pieprz do smaku W niewielkim garnku zagotować 3-4 szklanki wody z zielem angielskim. Dodać 1 łyżkę wazową wody i zawartość patelni przelać do garnka z gotującą się wodą. Dodać do buraczków, wymieszać i zagotować, trzymając na ogniu około 1-2 min. Gotować kolejne 40-60 min., do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu (można w tym celu zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody odparował). Umieścić ponownie w garnku dolewając 1 szklankę odłożonej wody buraczanej. Na dużej mocy palnika obsmażyć z obu stron 9nie zbyt długo, bo stwardnieją). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i mocno podsmażyć mięso. Na niewielkiej ilości masła podsmażyć startą na małych oczkach pietruszkę. Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem, solą lub sokiem z cytryny. Soczysta i delikatna wołowina oblana mięsnym sosem z podsmażanymi grzybami bez dodatku mąki. Dodać sok z cytryny oraz jogurt. W 1/4 szklanki przestudzonej wody po burakach rozmieszać skrobię ziemniaczaną.