Nikt nie będzie zaskoczony faktem, że fast food nie należy do najzdrowszych. Wiele osób nie podejrzewa jednak jak szkodliwe są popularne dania z MacDonalda. Naukowcy zbadali organizm człowieka i ustalili, co się z nim dzieje przez godzinę od zjedzenia Big Maca.
#Pierwsze 10 minut
Po zjedzeniu kanapki zawierającej 540 kalorii poziom cukru we krwi podnosi się niebezpiecznie wysoko. Uwalnia się dopamina i odczuwamy szczęście.
#10-20 minut
W Big Macu znajduje się duża ilość fruktozy i sodu. Oba składniki zaburzają pracę układu krążenia, wzmacniają chęć ponownego sięgnięcia po kanapkę i zwiększają gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie.
#20-30 minut
Ogromna ilość sodu w kanapce prowadzi do odwodnienia. Dochodzi do obciążenia nerek nadmierną ilością sodu i pojawia się trudne do zaspokojenia pragnienie. Podnosi się również ciśnienie krwi.
#30-40 minut
Pojawia się silne uczucie głodu i niepohamowany apetyt.
#40-50 minut
Organizm jest odwodniony, a układ pokarmowy podrażniony. Pojawia się ból głowy, spadek energii i głód.
#50-60 minut
Organizm stara się strawić wszelką chemię i inne sztuczne substancje. Substancje te pozostają w naszym układzie pokarmowym aż 51 dni! Podczas gdy normalna żywność całkowicie strawiona zostaje już po 1-3 dniach.