Warzywa i owoce są w diecie bardzo ważne. Jednak nieodpowiednie kompozycje mogą nam zaszkodzić. Szczególnie, jeśli spożywane będą one przez dzieci, których organizmy dużo gorzej reagują na nieodpowiednie połączenie składników.
Jakich połączeń unikać?
#Cytryna i gorąca herbata
Wysoka temperatura niszczy witaminę C. Ponadto kontakt liści herbaty z kwasem cytrynowym powoduje powstawanie cytrynianu glinu, który kumuluje się w organizmie.
#Mleko i pomarańcza
Kwasy zwarte w pomarańczy zwiększają kwasowość mleka. Przez to może dojść do warzenia się mleka. Taka mieszanka może również wywołać problemy trawienne lub biegunkę.
#Warzywa i owoce
Jest to dość popularne połączenie, jednak lepiej go unikać. Warzywa są źródłem błonnika, który dość długo się trawi. Tym samym opóźnia trawienie owoców, które zaczynają fermentować, kiedy długo leżą w żołądku.
#Papaja i mleko
Choć koktajl z papai na mleku może wydawać się kuszący, w rzeczywistości lepiej unikać takiego połączenia. Owoc ten zawiera białko o nazwie bromelina, które w połączeniu z mlekiem wywołuje poważne dolegliwości żołądkowe.
#Pomarańcza i marchew
Taka kombinacja prawdopodobnie wywoła u dziecka zgagę, co może przyczynić się do powstawania refluksu.
#Papaja i cytryna
Połączenie tych dwóch owoców niekorzystnie wpływa na poziom hemoglobiny, szczególnie w młodym organizmie dziecka. Prawidłowy poziom hemoglobiny jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju.