Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie ryżu arborio 300 g kurek 1/2 opakowania szpinaku baby 1/2 szklanki białego wytrawnego wina około 700 ml bulionu warzywnego natka pietruszki kurkuma pieprz 1 czerwona cebula 2 żabki czosnku 1 łyżka masła klarowanego ser grana padano 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, o drobno zsiekany czosnek. Jak wino nam wyparuje, dodajemy stopniowo bulion, ja dzielę go zawsze na trzy, cztery części i dolewam do ryżu. Przed tym jak będziemy do ryżu wlewać ostatnią porcję bulionu wrzucamy kurki, pamiętajmy o częstym mieszaniu. U mnie dziś przepis na risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie, nic tylko nie wychodzić z domu jak się nie ma potrzeby :-). Ryż przekładamy na sitko i przelewamy kilka razy wodą, wrzucamy do cebuli i czosnku. Przekładamy na talerz, posypujemy serem grana padano. Jak wyparuje bulion, ryż zrobi się kremowy, danie jest gotowe.