Coraz więcej osób stara się zdrowo odżywiać sięgając po większą ilość warzyw i owoców w diecie. Należy jednak wiedzieć, że o ile wszystkie owoce są zdrowe, to niektóre ich połączenia mogą wywołać nieprzyjemne skutki dla układu trawiennego. Jakich połączeń należy więc unikać?
Istnieje 5 podstawowych grup owoców:
#Kwaśne: pomarańcze, cytryny, grejpfruty
#Półkwaśnie: jabłka, winogrona, czereśnie, itd.
#Słodkie: banany, daktyle.
#Składające się w większości z wody: melony, arbuzy.
#Kopalnie witamin i kalorii: awokado, suszone śliwki.
Najważniejszą zasadą jest łączenie ze sobą tylko owoców należących do jednej grupy. Mieszanie ze sobą owoców z innych grup prowadzi do problemów trawiennych, takich jak zgaga, nudności, wzdęcia i gazy.
Na co szczególnie uważać?
#Nigdy nie łącz melona lub arbuza z innymi owocami – zakłóca to pracę jelit.
#Kwaśnych owoców unikaj w połączeniu z warzywami – obciąża to układ trawienny.
#Nie łącz pomarańczy z marchewką (szczególnie w sokach) – mogą spowodować zgagę. Częsta zgaga może prowadzić do refluksu.