Poniżej opisujemy kilka połączeń popularnych produktów, które spożywane razem mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
TOSTY + KAWA ROZPUSZCZALNA
Jedzenie tostów z serem i zapijanie kawą nie jest najzdrowszym rozwiązaniem.
Węglowodany proste które znajdują się w pieczywie skutecznie blokują wchłanianie się wapnia z sera. Kawę lepiej zastąpić herbatą.
POMIDORY + OGÓRKI
Bardzo często łączymy te produkty np. na kanapce lub w sałatce.
Po pierwsze witaminy zawarte w tych warzywach nie będą prawidłowo wchłaniane i trawione.
A po drugie łączenie tych dwóch warzyw może zakłócić biochemiczne reakcje naszego ciała.
ZIEMNIAKI + MIĘSO
Kotlet i ziemniaczki? Stek i frytki? Chyba każdy lubi tego typu połączenia.
Niestety połączenie skrobi z ziemniaków i białka z mięsa może prowadzić do zaburzeń w układzie trawiennym i spowodować np. zgagę, wzdęcia, gazy.
MAKARON + MIĘSO MIELONE
Nasz organizm przekształca węglowodany zawarte w makaronie w cukry proste, a te w połączeniu z białkiem z mięsa mogą tworzyć mieszaninę chemiczną która może prowadzić do cukrzycy
PIWO + ORZESZKI ZIEMNE
Wiele osób bardzo często sięga po różne przekąski do piwa.
Jedną z nich są orzeszki ziemne.
Należy zwrócić uwagę, że właściwości piwa połączone z solą z orzeszków znacznie odwadniają nasz organizm.
Jeżeli lubisz takie połączenie to koniecznie pij dużo wody.
MLEKO + BANAN
Jest to bardzo częste śniadaniowe i koktajlowe połączenie.
Jednak dietetycy uważają, że słodkie owoce powinny być spożywane oddzielnie.
Powodem jest to, że pozostają w naszym ciele znacznie dłużej i spowalniają układ trawienny.
Banany warto jeść jako przekąska między posiłkami, a mleko staraj się pić oddzielnie.