Biały torcik

Ciasta
20.09.2017 10:41
Biały torcik

Potrzebujemy: Na biszkopt: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gorącej prawie wrzącej wody Na galaretkę malinową: - 2 szklanki malin - szklanka wody - ½ szklanki cukru - 2 łyżki żelatyny Masa: - śmietana kremówka - 3 kopiaste łyżki sera białego President - 2 łyżki żelatyny - ½ szklanki cukru pudru Poncz: - ½ szklanki wody - 5 łyżek cukru - sok z ½ cytryny Ucieramy biszkopt czyli białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy po kolei żółtka. Mieszamy aż się rozpuści i kiedy maliny wystygną wstawiamy do lodówki w tym samym garnuszku, w którym się gotowały. Moje dziecko kiedy zobaczyło ukrojony kawałek od razu skwitowało czemu tak mało i czemu czerwone jest nie do końca ciasta. Wykładamy trochę białej masy, na niej kładziemy galaretkę malinową i znowu biała masa. Na dno tortownicy kładziemy pierwszy kawałek i polewamy ponczem. Ciasto jest baaardzo smaczne, wyjątkowo lekkie jak na torty i fajnie wygląda. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i starannie mieszamy. Wykładamy resztę masy i wstawiamy do lodówki na noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/09/biay-torcik.html