Przestudzoną masę (o temperaturze ciała) z orzechami wylewamy na trzeci blat ciasta (pozostaw w rondelku około 4 -5 łyżek samego karmelu na wierzch ciasta), i przykrywamy czwartym blatem ciasta, dość mocno dociskając. KARMEL Z ORZECHAMI: - 2,5 do 3 szklanek lekko posiekanych orzechów włoskich (lub włoskie czy ziemne) - 200 g margaryny - 8 łyżek miodu - 6 łyżek cukru - 150 ml śmietanki 36% Margarynę, cukier i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu. całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 200 g margaryny - 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. MASA PORZECZKOWA: - dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-) MASA BUDYNIOWA: - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 1 jajko Do rondla wlej mleko, dodaj masło, wsyp proszek budyniowy i ciągle mieszaj trzepaczką, gotując na małym ogniu. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem czarnej porzeczki. Należy tą czynność wykonać bardzo ostrożnie, mamy do czynienia z masą o bardzo wysokiej temperaturze, w którą wprowadzamy produkt o niższej temperaturze, więc masa będzie się mocno pienić. Ciasto całkowicie studzimy na kratce, nie pozostawiamy go w blaszce. Wystudzone blaty kroimy na pół, otrzymując 4 prostokąty. Ciasto z orzechami na Święta Jak przygotować ciasto z orzechami i karmelem? Więc się domyślacie, że ja mam prawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. (Wiem, ze karmel kusi ;-) ) Zdejmij z ognia i bardzo cieniutkim,małym strumieniem wlewaj porcjami śmietankę, ciągle mieszając trzepaczką. Postaw z powrotem na ogniu i zagotuj przez minutę masę. Gdy uzyskamy konsystencję gładkiego, gęstego budyniu, zdejmij masę z ognia i dodaj jajko, ciągle mieszając trzepaczką. Połowę gorącej masy wykładamy na blat ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu np. w lodówce. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.