45 Składniki Ciasto kruche - 1 ,5 szklanki (150g) mąki owsianej bezglutenowej lub płatków owsianych (LINK) - 5 łyżek (125g) schłodzonego oleju kokosowego (możesz też użyć masła) - garść (75g) suszonych daktyli (LINK) - 1 żółtko (15g) - 1 płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Nadzienie - 4 garście (300g) śliwek bez pestek - szczypta cynamonu Do dekoracji - 1 łyżka (6g) Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: - osób z nadwagą i otyłością - chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 - osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi - zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej - chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy - kobiet w ciąży i karmiącymi piersią - osób aktywnych fizycznie - dzieci oraz dorosłych to: 12 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.42, WBT = 1.16, kcal = 172, węglowodany z błonnikiem = 15.22g, błonnik = 0.94g, białko = 1.62g, tłuszcz = 11.9.4g, suma wymienników (WM) = 2.6, w tym procent WBT = Więcej przepisów na zdrowe słodkości z zamiennikami cukru znajdziesz w mojej autorskiej książce: Na pół słodko. Z książki śmiało mogą korzystać osoby zmagające się z insulinoorponością, cukrzycą, odchudzające się, trenujące, osoby, które w swojej diecie chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo-Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] 🙂 Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Na blogu znajdziesz też przepis na pyszną tartę na mące gryczanej czy razową tartę czekoladą. W książce udowadniam, że w zdrowym odżywianiu jest miejsce na przyjemności. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. - Śliwki przekrój na pół i wymieszaj z cynamonem i 1 łyżką mąki owsianej. Książka zawiera ok 100 przepisów na wypieki i desery z zamiennikami cukru. Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. Książka będzie świetnym prezentem dla osoby, która szuka inspiracji na zdrowe słodkości bez cukru. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości 🙂 Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. - Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia. - Przed podaniem posyp pudrem z ksylitolu – opcjonalnie. - Piekarnik nastaw na 180 st. C, wybierz program pieczenia góra – dół bez termoobiegu. Tarta z dużą ilością śliwek, małą ciasta, aromatem pomarańcz, bez dodatku cukru. Dzisiejsza propozycja jest też idealna dla osób poszukujących zdrowo-słodkich przepisów bez glutenu i bez mleka. - Następnie na wierz ciasta ułóż śliwki, posyp pokruszonym ciastem i piecz ok 40-45 minut.