U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 4 figi 2 garści roszponki (około 100 g) 12 pomidorków koktajlowych 150 g mozzarelli 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano) kilka listków bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pieprz sól Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a figi dzielimy na osiem części. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Bezpośrednio przed podaniem, sałatkę polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Zawierają wiele wyjątkowych wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, czy cynk.