Do przygotowania raz-dwa, co niejednokrotnie jest równie cenne, jak pyszny smak. około 1 kg dyni 3 ziemniaki 2 małe lub 1 duża cebula około 1,5-2 l bulionu (w zależności od tego jak gęsty chcemy otrzymać krem) ok. 1 płaska łyżeczka curry sól, pieprz gałka muszkatołowa, cukier do smaku mielona papryka ostra lub inna pikantna przyprawa W sezonie jesiennym na moim stole nie może zabraknąć również pysznego kremu z dyni. Następnie zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Do garnka z grubym dnem wlewamy około 2-3 łyżki oleju. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, można też dodać kleks kwaśnej śmietany 18% Obrane i opłukane ziemniaki również kroimy w kostkę.