Witamina B1 0,015 mg Witamina B2 0,215 mg Witamina B3 (PP) 4,085 mg Witamina B6 0,044 mg Kwas foliowy 2 µg Kwas pantotenowy 1,075 mg Wapń 15 mg Żelazo 3,47 mg Magnez 13 mg Fosfor 57 mg Potas 506 mg Sód 9 mg Cynk 0,71 mg Miedź 0,35 mg Mangan 0,29 mg Selen 2,2 µ Cholesterol 0 mg Fitosterole 1 mg Kurki w kuchni Przed obróbką termiczną kurki należy dokładnie oczyścić z piasku i umyć. ------------------------------------------------------------- Jajecznica z kurkami Składniki: 2 garści kurek 2 duże jajka z wolnego wybiegu 1 łyżka mleka 1 mała szalotka sklarowane masło odo smażenia sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Szalotkę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 38 kcal / 160 kJ Białko 1,49 g Tłuszcz ogółem 0,53 g Kwasy tłuszczowe nasycone ~ Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~ Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~ Kwasy tłuszczowe omega-3 ~ Kwasy tłuszczowe omega-6 ~ Węglowodany 6,86 g Kurki pojawiają się w lasach zwykle od czerwca do października, ale, tak jak w przypadku innych grzybów, wszystko zależy od pogody i temperatur panujących za oknem. Z reguły kurki rosną w lasach iglastych (sosnowych i świerkowych), ale pojawiają się również w tych mieszanych. Parę słów o kurkach Kurki, czyli inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica to występujące na terenie całego kraju niewielkie grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie i żółtawo-pomarańczowym kolorze. Po sobotnim wypadzie do lasu, z którego oprócz maślaków, podgrzybków i prawdziwków przynosiłam do domu także co nieco kurek, tegoroczny sezon grzybowy postanowiłam rozpocząć własnie od tego dania. Możemy je zamarynować w occie, w zimie będą idealne jako przekąska. Z kurek możemy przyrządzić pyszny sos ze śmietaną i koperkiem, który może być dodatkiem do różnych mięs lub stanowić osobne danie. Te małe grzybki można również zmrozić, należy wtedy pamiętać, żeby uprzednio je obgotować lub obsmażyć na maśle. Jajecznica może zostać podana jako śniadanie lub też jako przekąska w ciągu dnia.