Domowy makaron - tylko 2 składniki!

Ewelina
Makarony
11.09.2017 16:36
Domowy makaron - tylko 2 składniki!
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

400 gram mąki

4 jajka

szczypta soli

Przepis

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz 4 jajka. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką do momentu, aż jego masa będzie jednolita i elastyczna. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką na kilka minut.

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #1

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #2

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #3

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #4

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #5

Ciasto dzielimy na połowę i rozwałkowujemy bardzo cienko. W tym momencie ciasto najlepiej pozostawić na kilka minut, aby wyschło. Ciasto składamy na mniejsze części i kroimy cienkie kawałki przy użyciu noża.

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #6

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #7

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #8

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #9

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #10

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #11

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #12

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #13

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #14

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #15

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #16

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.

Makaron po odcedzeniu najlepiej zahartować zimną wodą.

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #17

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #18

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #19

I gotowe.

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #20

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #21

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #22

Zdjęcie Domowy makaron - tylko 2 składniki! #23