Na wierzch można dodać co tylko się chce i lubi :) Składniki (1 porcja): 5 suszonych daktyli 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe) 1 łyżeczka masła orzechowego na wierzch: plasterki banana, kostka gorzkiej czekolady, łyżeczka masła orzechowego, kilka orzechów ziemnych Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Płatki zalać mlekiem, dodać daktyle, łyżeczkę masła orzechowego i odstawić na kilka godzin a najlepiej wsadzić na noc do lodówki. Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem i wsadzić na noc do lodówki, wtedy płatki nasiąkną mlekiem i rano mamy już gotowe śniadanko, które wystarczy tylko zmiksować i podgrzać. Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, zwłaszcza o poranku, więc to polecam rozgrzewającą owsiankę o smaku karmelowym jako kolejne urozmaicenie śniadania.