Przekąski na imprezę – przepisy Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Składniki: 500g pieczarek (najlepiej małych) 2 ząbki czosnku 2 szalotki (same cebulki) 2 łyżki masła (ok. 50g) 30-40 g Parmezanu lub sera Grana Padano (do smaku) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) kilka gałązek natki pietruszki (pół standardowego pęczka) sól i pieprz do smaku Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Wykonanie: Pieczarki oczyścić. W momencie, gdy pieczarki będą już odpowiednio podsmażone, zmniejszyć płomień i dodać mascarpone, wymieszać, dusić przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Jeśli kapelusze są małe, to pozostawić je w całości, a większe kapelusze pokroić na pół lub na ćwiartki. Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Na patelni roztopić masło, lekko zeszklić szalotki, następnie dorzucić czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego!