Barszcz ukraiński Składniki: - 3 podudzia z kurczaka - 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś - 5-6 średnich buraków - 2 marchewki - pietruszka - kawałek selera - kawałek białej kapusty - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) - 4-5 liście laurowe - 6-7 ziarenek ziela angielskiego - 6-7 ziarenek czarnego pieprzu - 3 ząbki czosnku - łyżka masła klarowanego - pieprz - sól Do podania: - gotowane ziemniaki - śmietana - natka pietruszki Fasolkę należy namoczyć, najlepiej zalać ją wodą (2 szklanki) i pozostawić na całą noc. Oczywiście najlepszy jest zawsze na Wigilię z uszkami 😉 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Ja starałam się połączyć to co najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często po dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy. Po tym czasie solimy wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Warzywa dusimy na maśle klarowanym przez 5-10 minut i dodajemy do wywaru wraz z ugotowaną fasolą. Jeśli nie mamy takiej możliwości zalewamy ją wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.