Staraj sie wybierać ziemniaki z niezbyt grubą skórką. trochę oleju ( na pół kg ziemniaków będzie to koło 2-3 łyżek) przyprawy: papryka wędzona, chilli (jeśli lubisz ostrzejsze smaki), ok 2 ząbków czosnku, tymianek, sól (nie za dużo, lepiej dosolić już upieczone ziemniaczki), pieprz (przyprawianie ziemniaczków to kwestia gustu, jeśli nie lubisz tymianku, możesz zastąpić go inną przyprawą, do ziemniaczków świetnie pasuje też gotowa przyprawa do grilla. My preferujemy intensywne smaki, więc nie szczędzimy przypraw przydać Ci się może: papier do pieczenia Dowolne sosy: możesz kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie, świetnie pasuje tu sos jogurtowo-koperkowy (jogurt, łyżka majonezu, koperek, sól, pieprz), sos czosnkowy (jogurt, łyżka majonezu, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz) czy ketchup. Z łatwością wykonasz je z tego co masz w domu (no chyba, że nie masz ziemniaków, bez nich się nie obędzie 🙂 ). Przepis na pieczone ziemniaki – prosty przepis na tani obiad Szukasz pomysłu na prosty i tani obiad? Jeśli tak jak my, uwielbiasz dania z ziemniaków, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pieczone ziemniaki. To danie, które często ratuje nas w podbramkowych sytuacjach, wtedy gdy potrzebny jest nam przepis na szybki obiad, dosłownie z niczego. Jeśli trochę Ci ich zostanie, nic się nie martw, świetnie smakują też na zimno!) Pieczone ziemniaki robi się bardzo szybko, a do ich wykonania nie trzeba ani super umiejętności kulinarnych, ani wymyślnych składników. Aromatyczne, z chrupiącą skórką, stanowią świetny pomysł na obiad czy kolację lub dodatek do głównego dania. Ziemniaczki z piekarnika najlepiej podawać z ulubionymi sosami (przykłady wyżej). Z przyprawami użytymi do ziemniaczków możesz dowolnie eksperymentować, wsyp po prostu te, które lubisz najbardziej! Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały nasze pieczone ziemniaki i jakimi przyprawami je doprawiliście :).