Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Desery
07.09.2017 9:54
Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm -8 bułeczek): 180 g puree z dyni 450 g mąki 100 g cukru 30 g świeżych drożdży 80 ml mleka 30 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 1/ 2 łyżeczki cynamonu Składniki na nadzienie: 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego 1 łyżeczka cynamonu Aby przygotować puree z dyni, należy pokroić ją w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w parowarze, bądź podpiec w piekarniku w folii aluminiową. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Zapach cynamonu w połączeniu z dynią, do tej pory unosi się w naszym domu i po raz pierwszy się cieszę, że nadchodzi jesień ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Można również przełożyć ją do aluminiowego sitka, umieszczonego w garnku z wodą (tak by sitko nie dotykało wody) i ugotować pod przykryciem. Do tej pory dynia kojarzyła mi się głównie z zupą kremem i nie wykorzystywałam jej do wypieków, ale teraz wiem, że czas to nadrobić!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/drozdzowe-slimaczki-z-dynia-i-cynamonem/