Curry z kurczakiem i kalafiorem

Ewa
Obiad
06.09.2017 8:46
Curry z kurczakiem i kalafiorem

Mam nadzieję, że i Wy się skusicie, bo warto:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Zrobiłam go nieco spontanicznie, żeby wykorzystać kalafiora w nieco inny sposób i był to strzał w dziesiątkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę, lub drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przepis znalazłam tutaj, zwiększyłam jedynie ilość składników, tak żeby moja 7-osobowa rodzina pojadła. Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/06/curry-z-kurczakiem-i-kalafiorem/