Idealne na wegetariański obiad! Składniki: - 1 duży kalafior - 1 cebula - 1 duże jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki sosu sojowego - świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek ( u mnie: majeranek) - 1 kubek płatków kukurydzianych - sól, pieprz - olej do smażenia - 1/2 kostki rosołowej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie - rozpływające się w ustach. KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH Dziś mam dla Was bezmięsne kotlety ala mielone z kalafiora. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki.