7. Teraz trzeba wypłukać z masła resztki maślanki (dzięki temu masło będzie miało zwartą strukturę i nie zjełczeje zbyt szybko). 3. Nie przestaję ubijać i po kilku minutach bita śmietana siada, zaczyna się warzyć, jej konsystencja przypomina kaszkę mannę. 5. Zmniejszam obroty miksera i jeszcze chwilę ubijam, aż grudki masła zaczną się zbijać w większe kawałki. Miska powinna być trzykrotnie większa, niż objętość śmietany, i najlepiej żeby była wysoka, gdyż śmietana podczas ubijania będzie chlapać. Wkładam masło, łyżką lub palcami ugniatam, żeby pozbyć się maślanki. 8. Wyjmuję masło z wody, formuję osełkę, owijam papierem pergaminowym i wkładam do lodówki.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.obiadgotowy.pl/2017/09/domowe-maso-ze-smietany-krok-po-kroku.html