Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 1,5-2kg łopatki wieprzowej (w płaskim kawałku)3 duże cebule2 główki czosnkumarynata:1 łyżka kuminu2 łyżki wędzonej papryki0,5 łyżeczki pieprzu cayenne2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)1 łyżka soli0,5 łyżeczki pieprzu2 łyżki ketchupu2 łyżki musztardy (dałam miodową i francuską)2 łyżki brązowego cukru2 łyżki oliwyMięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piec przez 9 godzin w programie 1 (low) albo przez 7 godzin w programie 2 (high).Po upieczeniu pozostawić mięso by odpoczęło, a następnie za pomocą widelców poszarpać na mniejsze kawałki i włókna i wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem. Piekarnik nagrzać do 200st C, wstawić mięso, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 180stC (górna grzałka lub grill), zdjąć pokrywkę i piec ok 20 minut, żeby mięso się zarumieniło. Cebulę i czosnek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na cebuli położyć mięso.