Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką (w razie gdyby ciasto było rzadkie to dosypujemy ok. 50-100 g mąki). Koniecznie wypróbujcie 🙂 Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis krok po kroku Wykonanie: Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.3/4 szklanki), 2 łyżki cukru i mąki. Wyrośnięte ciasto nakładamy do foremki o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej tłuszczem, równamy ciasto. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Prosiliście mnie już kilkukrotnie o filmik na ciasto ze śliwkami no i się doczekaliście! Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki.