Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami

Ewa
Desery
05.09.2017 8:55
Wafle z mlekiem w proszku, galaretką i bakaliami

4 wafle powidła śliwkowe 200 g mleka w proszku, pełnego 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona 200 g masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie itp) Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i do gorącej dodajemy masło (gdyby się zwarzyło to należy całość podgrzać i wymieszać – nie wolno jednak dopuścić do zagotowania, gdyż galaretka już nam nie stężeje). Pozostałe wafle smarujemy cienko powidłami i łączymy z całością tak, by otrzymać: wafel-powidła-wafel-masa z bakaliami-wafel-powidła-wafel. Na dno kładziemy wafel, w razie potrzeby przycinamy ostrym nożem na szerokość/długość blaszki. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej bakalie oraz pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę. Udostępnij Zapisz Wafelki te przygotowałam z myślą o słodkiej przekąsce na urodziny Synka. Wyszły bardzo kolorowe i z całą pewnością przyciągały oko zarówno dużych jak i małych Gości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/05/wafle-z-mlekiem-w-proszku-galaretka-i-bakaliami/