Tarta 3 sery

Ewelina
25.08.2014 14:53
Tarta 3 sery

Przepis

Zapewne wszyscy już w szale przedświątecznych porządków, zakupów itp.

Widać to na ulicach i w sklepach.

Ja mam zawsze dylemat, co zrobić na ten postny piątek.

Pierwsze, co przychodzi na myśl to jajko sadzone ale toż to święta jajeczne,

to może niekoniecznie jeszcze w piątek...

Podpowiadam małą inspirację na obiad bez mięsa :)

Na tartę o średnicy 26 cm potrzebujemy:

Spód:

1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka oleju kokosowego (albo masła)

sól, pieprz

Wypełnienie:

400 g pieczarek

1 cebula

1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)

90 g sera typu Feta

120 g sera Ricotta

2 łyżki startego parmezanu (lub sera żółtego)

1/2 szklanki mleka

2 jajka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ze składników podanych na spód zagniotłam ciasto, wyszło nawet elastyczne.

Jednak nie rozwałkujecie go raczej, no ale można próbować zawsze :)

Więc po chłodzeniu go około 40 minut w lodówce,

po prostu pokruszyłam ciasto do formy i wylepiłam misternie dno.

Niczym nie smarowałam bo dodatek oleju kokosowego powoduje, że ciasto nie przywiera ani troszkę.

Piekłam 20 minut w 180 stopniach aż się przyrumieniło.

Zmiksowałam ricottę z fetą, mlekiem, jajkami, czosnkiem i przyprawami.

Fenkuł pokroiłam w nieregularną kostkę i poddusiłam na łyżeczce oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki. Ułożyłam warzywa na upieczonym spodzie. Zalałam masą serowo-jajeczną, posypałam parmezanem.

Piekłam jeszcze jakieś 35 - 40 minut w 180 stopniach aż ser się zarumienił.

Ja nie dusiłam pieczarek i były al dente ale jeśli wolicie miękkie, można je wcześniej poddusić.

Tarta jest sycąca i spokojnie najedzą się nią 3 osoby albo 2 baaardzo głodne.

Na drugi dzień jest jeszcze lepsza :)