Spód do sernika: - 150 g herbatników kakaowych - 100 g masła - 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao Masa serowa: - 500 g serka mascarpone - 330 ml śmietany 30% (schłodzić) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 laska wanilii - 2 łyżki żelatyny w proszku Masa z malin: - 500 g świeżych malin - 6 - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 1/2 galaretki malinowej Masa z malin: - Maliny delikatnie opłukać wodą, wybrać około 30 sztuk ładnych w miarę równych malin i położyć je na papierowym ręczniku, aby osuszyć z wody. - Pozostałe maliny włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 - 15 minut, aż maliny się rozpadną i rozpuści się cukier. Spód do sernika na zimno: - Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. - Wystudzoną masę z malin wyłożyć na ser, wyrównać i ułożyć na niej pozostałe maliny. Maliny są bardzo delikatne i nietrwałe, dlatego w sezonie warto się na nie skusić, gdyż zimą świeżych nie dostaniemy. Masa z serka mascarpone: - Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować). - Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić), pod koniec ubijania dodać ziarenka wanilii i stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do czasu połączenia się składników i na sam koniec ciągle miksując, stopniowo dodać wystudzoną ciekłą żelatynę. - Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wyrównać, następnie wstawić do lodówki, aby stężała. Dodatkowo: - 2 galaretki malinowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.