😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy 3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo 1 pierniczek Katarzynka na posypkę szczypta chili Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujmy ja na parze prze ok 20 minut. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. Nie dość, że pięknie się prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Długo myślałam co by tu dobrego ugotować i jakie danie zgłosić na konkurs i w końcu padło na sałatkę. Robiłam już piernikowego śledzia - wyszedł boski, już nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się sezon na śledzie i będę mogła go znowu zjeść. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. W dressingu czosnek, miód i pierniczki stworzyły bardzo smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Pierniczka przeznaczonego na posypkę blendujemy wraz z chili, posypujemy nim gotową sałatkę, od razu podajemy. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Dwa pierniczki dokładnie blendujemy na sypki piasek.