SKŁADNIKI Na ciasto: mąka pszenna 500 g mleko 250 ml drożdże 40 g żółtka 4 szt cukier 100 g masło 100 g cukier waniliowy 3 g sól 3 g owoce ok. 1 kg tłuszcz do formy albo papier do pieczenia Składniki na kruszonkę: mąka pszenna 120 g masło 75 g cukier puder 75 g SPOSÓB WYKONANIA 1. Mąkę przesiewamy. W tajemnicy i po cichu marzę, że kiedyś moja córka powie, że jej rodzinny dom ma zapach naleśników smażonych wspólnie w leniwe sobotnie poranki, a najlepsze ciasto z zakalcem upiekła z mamą, że Święta już zawsze pachnieć będą domowymi piernikami zdobionymi za gęstym lukrem i że wdzięczna jest za to, że w kuchni nauczyła się czarów. Gdy ciasto wyrośnie posypujemy owoce z góry równomiernie kruszonką i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 st. C. (Ja piekłam w 190 st. C z termoobiegiem, ale odrobinę przypalił mi się spód, więc następnym razem spróbuję na 180 st C.) W czasie kiedy ciasto wyrasta, zajmujemy się przygotowaniem kruszonki: na blacie siekamy dokładnie masło z mąką i cukrem pudrem, łączymy wszystko we względną całość (będzie się kruszyć i oto chodzi). Może dzięki temu, że kiedyś ktoś wpuścił mnie do kuchni i pozwolił pytać i mieszać, a potem wylizać surowe ciasto z miski, dziś tak bardzo lubię gotować i dzielić się tym z innymi. Wspólne wyrabianie pierogów z babcią, dziadek patroszący ryb lub smażący dla mnie najlepsze placki ziemniaczane, prababcia z dokładnością zegarmistrza oszczędnie skrobiąca ziemniaki, dom pachnący świeżą drożdżówką z owocami. Przekładamy na blachę i układamy na nim umyte, pokrojone na kawałki owoce i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30-40 min. 9. Po dokładnym wyrobieniu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie gładkie, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny. 6. W osobnej misce ucieramy (przy pomocy drewnianej kulki lub miksera) żółtka z cukrem tak długo aż masa zrobi się jasno kremowa, a cukier przestanie być wyczuwalny. 5. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz krótko wyrabiamy (jeśli jest taka potrzeba bo ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy odrobinę przesianej mąki).