SKŁADNIKI Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek kokosowych 50 ml oleju kokosowego Ptasie mleczko: 800 ml mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 500 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie puddingu, wpadłem na pomysł, żeby przygotować z nich coś na kształt ciasta, niż deseru. Później poszła lekka warstwa z nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Ale nie to z pudełka popularnego producenta czekoladek, lecz w formie domowego deseru, który robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno i babcia zawsze przygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Gotowe ptasie mleczko odstaw do wystudzenia (garnek można wstawić do zlewu z zimną wodą), a następnie przelej na schłodzony spód. Dzisiejszy przepis na ptasie mleczko jest bardzo fit i znajdziecie w nim same zdrowe oraz naturalne składniki. Na spód wybrałem moją niezawodną mieszankę z mielonych orzechów, wiórek kokosowych, daktyli i oleju kokosowego. 😀 Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Jeżeli korzystasz z żelatyny, to pozwól jej najpierw napęcznieć w zimnej wodzie, następnie dolej wrzątek i dokładnie rozprowadź. Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. Następnie dodaj wiórki kokosowe i zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Kiedyś nawet, nie wierząc jeszcze, że chia potrafi tak fajnie zgęstnieć, dodałem do niej odrobiny żelatyny. U mnie wysokie miejsce na podium zawsze znajdowało ptasie mleczko. Następnie wystudź i przelej na gotowe ptasie mleczko. Dodatkowo: 100 g borówek PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem.