Kotlety ala cordon bleu z kiełbasą paprykową - 4 kotlety schabowe - po 2-3 plasterki kiełbasy paprykowej (np węgierskiej albo salami paprykowego lub chorizo) na kotlet - 4 plastry żółtego sera - duże jajko - 5 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek bułki tartej - olej do smażenia - sól - pieprz - 3 ząbki czosnku Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Kotlet złożyć na pół i dokładnie panierować kolejno w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej, tak by nie było szczelin, by ser nie wypłynął podczas smażenia.