Składniki: - 2 szklanki kaszy manny - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¾ szklanki cukru - ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 200g masła - Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. - Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. - Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2016/08/szarlotka-sypana.html