Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek - 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek - 2 filety anchois - 2 łyżeczki kaparów - 1 ząbek czosnku - ok 3-5 łyżek oliwy z oliwek - garść posiekanej natki pietruszki - 1/2 łyżeczki octu balsamino - pieprz do smaku W blenderze umieścić odsączone oliwki, kapary, czosnek, filety, natkę i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2016/02/tapenada-czyli-pasta-z-czarnych-oliwek.html