Składniki: (forma 33 cm x 23 cm x 5 cm) - 1 kg mielonego sera twarogowego - 200 g masła - 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao - 1 szklanka cukru pudru - 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa - 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: - 500 g truskawek - 6 łyżek cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Czekoladowy smak sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek. - Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, duże pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Można to zrobić również w mikrofalówce, ustawiając ją na rozmrażanie, aby masło się rozpuściło, a czekolada zmiękła (zbyt długo nie rozmrażać, bo przegrzeje się czekolada). Jak zrobić sernik czekoladowy z frużeliną na zimno? - Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. - Rozdrobnione masło i czekolady rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą, aby powstała jednolita konsystencja. - Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i zagotować, aby powstała konsystencja gęstego kisielu. Po wyjęciu z mikrofali należy wszystko mieszać do czasu, aż składniki się połączą i będzie jednolita konsystencja. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie.