Składniki na 6 maślanych rogalików: 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Zawijamy na kształt rogalika, układamy na blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy również posypać makiem lub sezamem. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe.