Pierogi z Kapustą i Grzybami

Paulina z Na To Mam Ochotę

Obiad

21.12.2018 21:13

Pierogi z Kapustą i Grzybami

Składniki na Farsz z Kapusty i Grzybów: 1,5 kg kapusty średnio kwaśnej 15 pieczarek 0,5 kg borowików lub podgrzybków 3 cebule garść suszonych grzybów 150 g sera żółtego np. gouda, morski 2 białka lub 1 jajko sól pieprz masło 1 łyżka jarzynki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie Składniki na Pierogi z Kapustą i Grzybami: 1,5 kg mąki poznańskiej 3-4 szklanki bardzo gorącej wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli Mąkę przesiać, dodać sól. Kiedy pierogi się przypieką dodać miękką cebulkę, zamieszać, nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 2-3 min. Podawać gorące z Domowym Czerwonym Barszczem: Pierwszy z nich to przygotowywanie wraz z mamą karpia w galarecie w środku nocy, a drugi to wspólne wykrawanie pierogów i słuchanie kolęd tuż przed wigilijną wieczerzą. Dodatkowo: 1 łyżka smalcu ze skwarkami (tutaj przepis) 1-2 cebule szczypta soli Cebulę pokroić w kostkę. Dodać pokrojone w kostkę podgrzybki lub borowiki oraz niewielką ilość tłuszczu i przysmażyć, aż będą lekko rumiane. Kapustę posiekać, dodać wszystkie grzyby, cebulkę i starty ser żółty. Pieczarki umyć, czyścić i pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć, aż cała woda wyparuje. Na tłuszcz włożyć pierogi i smażyć, aż będą mocno rumiane z każdej strony. W tym samym czasie smażyć na małym ogniu cebulkę ze skwarkami. Grzyby suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody - przez około 1 godz. Następnie ugotować. Kiedy ociekną z wody skropić je bardzo lekko oliwą i przełożyć do innego naczynia. Z placka o grubości około 1-2 mm. W bardzo dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Po 2-3 minutach przełożyć pierogi na durszlak. Do mąki wlewać powoli bardzo gorącą wodę z masłem i energicznie zagniatać ciasto. Po czym przełożyć do drugiego garnka z bardzo zimną wodą. Kiedy farsz będzie odpowiednio przyprawiony dodać 2 białka lub jajko. Od momentu wypłynięcia pierogów pogotować je jeszcze koło 1-2 min. Dodać sól i smażyć, aż woda wyparuje a cebula będzie prawie miękka. Dodatek niewielkiej ilości sera żółtego powoduje, ze nadzienie jest bardziej zwarte, ale nie twarde - pyszne. W ten sposób pierogi się nie skleją.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html