Białko to podstawowy materiał budulcowy organizmu.
Jest niezastąpione – zapewnia odpowiedni rozwój organizmu, wzrost, a także zapewnia regenerację tkanek.
Dla osób ćwiczących i nie tylko ważne jest to, że białko jest najważniejsze w tworzeniu masy mięśniowej.
Jeżeli nie jesz mięsa lub po prostu chcesz urozmaicić swoją dietę o warzywa zawierające dużą ilość białka to poniżej prezentujemy te najbardziej wartościowe.
KIEŁKI LUCERNY - jedna szklanka kiełków zawiera 1,3 g białka. Oprócz tego kiełki zawierają kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C i K, a także fosfor, magnez, cynk, miedź i żelazo. Zawierają także kwasy omega-3 i omega-6.
SZPINAK – jedna szklanka szpinaku zawiera 1 g białka i prawie dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Szpinak zawiera także magnez, żelazo, potas, kwas foliowy, wapń i witaminy A i C.
BRUKSELKA – jedna szklanka brukselki to 3 g białka. Brukselka to doskonałe źródło błonnika, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, manganu i witamin A, C i K.
KALAFIOR – już 100 g zawiera 2 g białka. Jest niskokaloryczny i dostarcza dużą ilość witaminy C i K oraz potasu, magnezu, fosforu, manganu, żelaza i wapnia.
KAPUSTA – już w 100 g białej kapusty znajduje się 1,3 g białka. W 100 g kapusty włoskiej 2 g białka. W 100 g kapusty czerwonej 1,5 g białka. Oprócz tego kapusta to świetne źródło błonnika.