Warzywa, które odchudzają

Ewelina
Dieta i żywienie
27.09.2015 22:14
Warzywa, które odchudzają

Warzywa, które odchudzają

#Warzywem, które cieszy się opinią najlepszego wspomagacza odchudzania, jest kapusta. Jej niska kaloryczność (ok. 30 kcal/100g) oraz dobroczynny wpływ na układ trawienny, a w tym i perystaltykę jelit, sprawia, że staje się pożądanym dodatkiem większości diet mających na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej.

#Jeśli zaś jesteś miłośniczką ostrych potraw, warto wykorzystać do przyprawiania ich papryczkę chilli, która dzięki kapsaicynie ma świetny wpływ na poprawę metabolizmu.

Zdjęcie Warzywa, które odchudzają #1

#Również seler jest zupełnie bezpieczny dla tych, którzy dbają o linię. A już szczególnie jego łodyga, która zawiera wiele witamin oraz minerałów, a jednocześnie ma niską wartość kaloryczną (ok. 4-5 kcal).

#Ogórki także będą odpowiednim dodatkiem do Twojej diety. Ich kaloryczność to około 16 kcal w 100 gramach, a prócz tego mają pozytywne działanie na procesy metaboliczne oraz działają moczopędne.

Zdjęcie Warzywa, które odchudzają #2

#Nie zapominaj również o pomocnym działaniu marchewki, która również zawiera niewielką ilość kalorii (ok. 27 kcal), a przy okazji dostarczy Twojemu organizmowi wiele potrzebnych składników, które będą miały niemały wpływ na przemianę materii. Marchewkę najlepiej jeść nieprzetworzoną – dzięki temu nie stracimy jej wartości odżywczych.

#W trakcie diety odchudzającej nie powinniśmy również odrzucać kalafiora. Ma on około 20 kcal w stugramowej porcji, a przy okazji zawiera ogromną ilość składników, które będą doskonale zaopatrywać nasz organizm w witaminy i minerały. Nie bez powodu przecież kalafior jest uznawany za jedno z cenniejszych warzyw pod względem ilości wartości odżywczych.

W trakcie odchudzania nie rezygnuj z warzyw! One są Twoim sprzymierzeńcem w walce o piękny wygląd.