Badacze z William Paterson University przeanalizowali wiele warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych składników dla człowieka.
Werdykt był prosty – rukiew wodna jest najzdrowsza!
Dodatkowo Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu rankingu zdrowiej żywności.
Rukiew wodna - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 11 kcal
Białko ogółem - 2.30 g
Tłuszcz - 0.10 g
Węglowodany - 1.29 g (w tym cukry proste 0.20)
Błonnik - 0.5 g
Witaminy
Witamina C – 43 mg
Tiamina – 0.090 mg
Ryboflawina – 0.120 mg
Niacyna - 0.200 mg
Witamina B6 - 0.129 mg
Kwas foliowy - 9 µg
Witamina A – 3191 IU
Witamina E – 1 mg
Witamina K - 250.0 µg
Minerały
Wapń – 120 mg
Żelazo - 0.20 mg
Magnez - 21 mg
Fosfor - 60 mg
Potas - 330 mg
Sód – 41 mg
Cynk - 0.11 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy.
Świetnie nadaje się do zup kremów i do past warzywnych.
Warto dodawać ją do soków, a także do smoothies.