Polecam Ci także przepisy: – pierogi ruskie – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe – najlepsze ciasto na pierogi #Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa ZIELONE PIEROGI Z PASTAMI WARZYWNYMI Przygotowanie: 40 minut Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 100 g świeżego szpinaku – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki nadzienie: – Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką – Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną – Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem – Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry – ewentualnie ser żółty tarty dla zagęszczenia past warzywnych Jeśli macie małą wprawę w lepieniu pierogów możecie do past dodać nieco tartego sera żółtego – dzięki któremu pasta będzie bardziej gęsta i zwarta, z pewnością łatwiej będzie zamknąć pierogi. Dodajcie farsz z jednej z past (jeśli będzie dla Was zbyt rzadka dodajcie nieco tartego żółtego sera) i zawińcie brzegi. Pasty znacznie przyśpieszyły mi proces robienia pierogów – nie musiałam przygotowywać farszu, miałam już gotowy i to w różnych wersjach. Pierogi gotujcie w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Najlepiej miksujcie ciasto za pomocą miksera ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Fantastyczne jest to że ten sam słoiczek możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów, robiąc szybką kolację, naleśniki czy właśnie pierogi.