Jesienne przetwory z Twojego ogrodu

Julia
Przetwory
21.08.2017 14:49
Jesienne przetwory z Twojego ogrodu

Potrzebujesz: 2 kg marchwi 1 kg pietruszki 1 kg selera 700 g pora 250 g natki pietruszki 250 g liści selera 700 g soli 2 kg marchwi1 kg pietruszki1 kg selera700 g pora250 g natki pietruszki250 g liści selera700 g soli Potrzebujesz: 2,5 kg owoców dzikiej róży 8,6 l wody 2,3 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego drożdże winiarskie (Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj) 4 g pożywki dla drożdży 2,5 kg owoców dzikiej róży8,6 l wody2,3 kg cukru10 g kwasku cytrynowegodrożdże winiarskie (Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj)4 g pożywki dla drożdży Zaczynamy oczywiście od zbierania owoców. Potrzebujesz: 1 kg owoców pigwowca (bez pestek) 800 g cukru 1 l spirytusu 1 kg owoców pigwowca (bez pestek)800 g cukru1 l spirytusu Dojrzałe owoce zbieramylub po prostu przemrażamy w zamrażarce – wtedy lepiej puszczą soki. Potrzebujesz: 2 kg jabłek 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 cytryna 2 laski cynamonu ¾ szklanki wody 2 kg jabłek2 kg gruszek1 kg cukru1 cytryna2 laski cynamonu¾ szklanki wody Ale przede wszystkim: ich smak jest po prostu nie do podrobienia… Solona włoszczyzna na zimę Włoszczyzna w polskiej kuchni używana jest bardzo często - bazują na niej rozmaite zupy i gulasze, świetnie sprawdza się w rybie po grecku i różnych zapiekankach. Dżem jabłkowo-gruszkowy z cynamonem Polska jest największym w Europie producentem jabłek, więc i niemało jest w naszych książkach kucharskich przepisów na ich wykorzystanie. Eksperymentujmy także z cynamonem – można dodać go w postaci proszku (ok. 0,5 łyżeczki na 1 kg owoców). W sklepach dostępna jest przez cały rok, jednak jeśli mamy własne warzywa i problem z ich dłuższym przechowaniem, to zamknięcie w słoikach jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Wino możemy zrobić zarówno na owocach Canina, jak i Rugosa, ale z tą drugą zebranie 2,5 kg owoców pójdzie nam z pewnością szybciej. Wino z dzikiej róży 14% Smak i zapach przetworów z dzikiej róży są niepowtarzalne, dlaczego więc ograniczać się jedynie do pączków z tym aromatycznym nadzieniem? Jeśli nie zależy nam na kawałkach owoców w dżemie, wszystkie owoce możemy dodać od razu. W połączeniu z gruszką i cynamonem otrzymujemy aromat, który w zimowe wieczory sprawi, że niejeden słoiczek zjemy łyżeczką wprost ze słoika. Gdy brak nam miejsca na skrzynki tych uniwersalnych owoców, warto zamknąć ich smak w słoiku. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i razem z papryką zasypujemy solą w dużej misce. Same owoce zaś to skarbnica witaminy C i pektyn, dlatego warto wypróbować rozmaitych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Jeżeli zbieramy różę jeszcze przed przymrozkami,Po lekkim odtajaniu wyjętych z zamrażarki owoców, oczyszczamy je z ogonków i pozostałości kwiatostanów. Własne przetwory to również sposób na poprawienie kondycji domowego budżetu - sezonowe owoce i warzywa będą tańsze i zdrowsze niż gotowe produkty z marketów. Przed ułożeniem włoszczyzny w słoiczkach,W zapełnianiu słoików możemy pomóc sobie np. drewnianym tłuczkiem, delikatnie ugniatając warzywa. Nalewka z owoców pigwowca (pigwowcówka) Owoce pigwowca nie są stałymi gośćmi naszych spiżarni, a szkoda. Marchew, pietruszkę i selera trzemy na(lub w drobne słupki, plasterki - wedle uznania), wrzucamy do dużej miski. Przygotowana w ten sposób włoszczyzna jest gotowa do użycia, wystarczy przechowywać ją w chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu, że dajemy papryce nieco czasu na oddanie własnego aromatu, otwarcie słoika uwalnia niepowtarzalny zapach w całym domu. Potrzebujesz: 4 kg kolorowej, mięsistej papryki 1 duża główka czosnku 4,5 łyżki soli 1 szkl. Wino zrobione na bazie owoców róży zachwyca kolorem i cóż... jest po prostu przepyszne. Oczyszczone owoce kroimy na plastry lub drobne cząstki – dzięki temu odzyskamy jeszcze więcej soku. Naczynie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni. Następnie jabłka i gruszki myjemy iPo przekrojeniu usuwamy szypułki i gniazda nasienne, a później kroimy owoce na ćwiartki lub grubą kostkę. Choć zbieranie owoców z kolczastych krzewów niesie ze sobą pewne ryzyko, to jednak dla tego wina warto zacisnąć zęby. Można też na wierzch słoika posypać warstewkę soli, jednak nie jest to konieczne. Poniższy przepis znalazł wielu zwolenników z uwagi na brak wody wśród składników. Owoce lata i jesieni mogą cieszyć nas przez cały rok, zamknięte w pełnych kolorów i zapachów słoiczkach. Ich krzewy nie sprawiają kłopotów w uprawie i nierzadko wykorzystywane są do tworzenia niskorosnących żywopłotów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.przydomu.pl/poradniki/jesienne-przetwory-z-twojego-ogrodu.bhtml